Forrang og profilansøgninger

Særlige kriterier for fagprofiler på Det Internationale Gymnasium, Handelsgymnasiet Nørre Voldgade og Handelsgymnasiet JTP

Linjerne Business Elite, Business & Economics Elite, Business & Science Elite og IBB Shipping på Det Internationale Gymnasium, UX Design på Handelsgymnasiet Nørre Voldgade og Eliteidræt på Handelsgymnasiet JTP er blevet godkendt som særligt faglige profiler, hvilket vi er meget stolte af. Det betyder, at Det Internationale Gymnasium, Handelsgymnasiet Nørre Voldgade og JTP selv vurderer og optager ansøgere til disse linjer. De er altså fritaget fra regler om transporttid. Du ansøger med 'forrang', som du kan læse mere om nedenfor. 

Niels Brock Linnesgade 2021 88190

Ansøgningsprocedure

Når du søger enten Business Elite, Business & Economics Elite, Business & Science Elite eller IBB Shipping på Det Internationale Gymnasium, Eliteidræt på JTP eller UX Design-linjen (med fagkombination It A, Afsætning A og International økonomi A) på Handelsgymnasiet Nørre Voldgade, foregår det ligesom de øvrige ansøgninger på optagelse.dk. Men disse linjer har forrang – det betyder, at de er undtaget regler om transporttid og at gymnasierne selv bestemmer, hvem de optager på linjen på baggrund af ansøgningerne.

Derfor er det vigtigt, at du husker at krydse JA af i feltet  ”Skal du tilføje forrang”, når du søger på optagelse.dk

Se de tre korte videoer om, hvordan du ansøger med forrang:

Ansøg på Det Internationale Gymnasium: Elitelinjerne og IBB Shipping

Ansøg på Handelsgymnasiet Nørre Voldgade: UX Design

Ansøg på Handelsgymnasiet JTP: Eliteidræt

Hvis du søger ind via en af disse forrangs-muligheder, er du ikke bundet til denne studieretning, men vil kunne foretage et studieretningsvalg på lige vilkår som alle andre, når grundforløbet er ved at blive afsluttet.

Så husk derfor at ændre fra Nej til Ja i punkt 4: Forrang, for at søge med dette vilkår.

Det betyder meget for os og for de elever, du går sammen med, at du aktivt vælger en studieretning med en særligt fagprofil til. I din personlige ansøgning skal vi kunne læse, at du gerne vil deltage aktivt og gerne vil bidrage. Husk, at du også bidrager til den gode stemning ved at deltage - du behøver altså ikke at være den, der igangsætter og finder på en masse nyt, der er lige så meget brug for elever, der gerne vil være med som dem der understøtter og videreudvikler. Vi har ambitioner på dine vegne. Du skal have forventninger til dig selv og dine kammerater.

Du skal uploade en skriftlig ansøgning, når du søger en af linjerne med forrang. I denne ansøgning lægger vi vægt på flere ting:

 • Vi vil gerne høre om dine begrundelser for, at du gerne vil gå på den særlige studieretning, som du ønsker på Det Internationale Gymnasium eller Handelsgymnasiet Nørre Voldgade
 • For Eliteidræt gælder det, at du får forrang, hvis du har en sportslig godkendelse med enten Team Danmark eller Team Copenhagen. 
 • Vi vil gerne høre, hvad du mener, du kan bidrage med i hverdagen på denne studieretning.
 • Vi ser på hvilke karakterer, du har opnået i nogle enkelte fag, der er relevante for den studieretning, som du søger optag på.

Udvælgelsen er en helhedsbedømmelse.

Motiveret ansøgning

Vi lægger vægt på, at du selv har skrevet ansøgningen – dig og din personlige tilgang til skole og livet skal skinne igennem. I din ansøgning skal du på max 1 side forklare, hvorfor du har valgt denne profil – og hvordan du både kan bidrage til og udvikle dig på den. Det kan du fx gøre ved at beskrive:

 • Hvad interesserer du dig for, og hvad du har deltaget i af klubber, konkurrencer og elevaktiviteter
 • Hvilke hverv har du engagereret dig i igennem folkeskolen, fx Elevråd, skolepatrulje, skoleforestilling o. lign.
 • Hvorfor du synes, at studieretningen er relevant for dig
 • Hvorfor og hvordan du er interesseret i økonomi, handel, samfundsdebatten og verdensforhold – fx om du er interesseret i at besøge organisationer og besøge virksomheder
 • Hvorfor og hvordan du måske allerede deltager i samfundsdebatten
 • Hvorfor og hvordan du er interesseret i naturvidenskab, økonomi og handel
 • Hvordan du tager ansvar for dig selv og andre – og hvordan du begår dig, når du ude repræsenterer din skole, men også som en del af Det Internationale Gymnasium kan bidrage til relevante elevaktiviteter

Vedhæft gerne materiale, som du mener, er relevant.

Derudover er der en række særlige kriterier afhængig af studieretning

 • Business Elite: Din personlig ansøgning og dine karakterer i dansk og matematik samt dit generelle karakterniveau.
 • Business & Economics Elite: Din personlig ansøgning og dine karakterer i dansk, engelsk, matematik samt samfundsfag.
 • Business & Science Elite: Din personlig ansøgning og dine karakterer i dansk, matematik samt naturvidenskabelige/natur og teknikfag.
 • IBB Shipping: Din personlig ansøgning og dine karakterer i dansk, engelsk, andre sprog (tysk, fransk, spansk, kinesisk) og matematik samt dit generelle karakterniveau.

Du skal via optagelse.dk vælge gymnasium og studieretning. Du skal huske at vedhæfte din personlige ansøgning. For linjen Eliteidræt på Handelsgymansiet JTP skal du vedhæfte din sportslige godkendelse fra enten Team Danmark eller Team Copenhagen. 

Kontakt

Optagelseskontoret

Telefon: 33 41 98 92 E-mail: optaghhx@brock.dk